Creatief gamen met Nintendo Labo

Maak de meest fantasievolle creaties met karton… en je Switch!

Alsof games spelen al niet de meest creatieve oplossingen bij je oproept, is er nu ook een andere manier om de innerlijke knutselkoning in je los te laten. De Nintendo Labo-pakketten voor de Nintendo Switch laten je namelijk allerlei kartonnen objecten in elkaar zetten die je vervolgens in de bijgeleverde games kunt gebruiken!

Wat is Nintendo Labo?

Het idee is even simpel als geniaal: in een Labo-pakket zitten diverse kartonnen platen waar je allerlei figuren uit kunt halen. Stop de bijgeleverde cartridge in je Switch en de game legt je op een toegankelijke manier uit hoe je deze figuren met elkaar combineert om allerlei objecten in elkaar te bouwen. Vaak kun je in deze objecten je Switch-scherm of de Joy-Con-controllers plaatsen, waardoor er een unieke manier van interactie mogelijk is.

Misschien is het gemakkelijker te begrijpen met wat voorbeelden. Zo zitten er in het eerste Labo-pakket materialen om een piano mee te maken. Via de duidelijke instructies op je Switch-scherm bouw je zo in een paar uur tijd een prachtige piano in elkaar. Plaats vervolgens je Switch-scherm erin en je kunt écht muziek maken met de pianotoetsen! Je kunt zelfs de klanken van de toetsen aanpassen, of bijvoorbeeld je favoriete zelfgemaakte nummers opslaan.

Voor wie is Nintendo Labo leuk?

Eigenlijk is Nintendo Labo geschikt voor jong en oud. Kinderen kunnen samen met hun ouders aan de slag om alles in elkaar te knutselen, maar ook volwassenen zullen versteld staan van de inventiviteit en het gemak waarmee de mooiste creaties in elkaar gezet kunnen worden. Daarbij leer je tijdens het in elkaar zetten van de kartonnen creaties meer over het mechanisme achter deze voorwerpen, zeker in combinatie met de Toy-Con Werkplaats. Labo is dus een ontspannende en inventieve bezigheid voor iedereen, en ook de perfecte manier voor ouders om samen met hun kinderen aan de slag te gaan.

Welke Nintendo Labo-pakketten zijn er?

Er zijn diverse Labo-pakketten beschikbaar waarmee je allerlei verschillende creaties kunt maken. Er zijn drie verschillende Labo-pakketten op de markt en vanaf 12 april is het vierde pakket beschikbaar. We nemen ze hieronder met je door.

Toy-Con 01: Mixpakket

Dit is het ideale pakket voor de beginnende Labo-bouwer. Je kunt vijf verschillende constructies met het meegeleverde karton in elkaar zetten, en met de diverse games op de meegeleverde cartridge kun je deze bouwwerken in allerlei spellen gebruiken. Naast de bovengenoemde piano kun je ook een vishengel, een modelauto die je met het Switch-scherm kunt besturen, een motorstuur om mee te racen (zelfs in Mario Kart 8 Deluxe!) en een speelhuis vol verrassingen maken. ›Bekijk het Toy-Con Mixpakket

 

Toy-Con 02: Robotpakket

Dit pakket is ideaal voor gamers die al wat ervaring op hebben gedaan met het Mixpakket. Met het Robotpakket werk je aan één groot project. Je maakt namelijk de armen, benen en rugzak van een robot waar je vervolgens zelf instapt. Op deze manier speel je de spannende robotspellen die op de cartridge staan, versla je diverse vijanden en maak je gebouwen met de grond gelijk. ›Bekijk het Toy-Con Robotpakket

 

 

Toy-Con 03: Voertuigenpakket

Het derde pakket is voor de snelheidsduivels onder ons. Met de kartonnen platen in dit pakket maak je namelijk allerlei stuurtjes voor een aantal supertoffe, bijgeleverde games met voertuigen. Zo creëer je een stuur om met een buggy te racen, een vliegstick om het luchtruim mee te verkennen en een inventief ogende constructie om een duikboot mee te besturen. ›Bekijk het Toy-Con Voertuigenpakket

 

 

 

Toy-Con 04: VR-Pakket

Met het op 12 april te verschijnen VR-Pakket tilt Nintendo het Labo-concept naar een nog indrukwekkender niveau. Met dit pakket kun je namelijk je eigen virtualrealitybril in elkaar zetten. Met het meegeleverde karton maak je diverse houders waar je de Switch inschuift. Hou deze creaties vervolgens voor je ogen en speel allerlei toffe games waarin het lijkt alsof je echt in de spelwereld aanwezig bent! Schiet met een groots geweer aliens om je heen kapot, of maak prachtige driedimensionale kunstwerken. ›Bekijk het Toy-Con VR-pakket

Mocht je het complete VR-Pakket niet in één keer willen kopen, dan komen er ook een starterspakket en twee uitbreidingssets beschikbaar.

Speel Zelda en Mario Odyssey in virtual reality!

Een aantal Nintendo Labo Toy-Cons zijn ook te gebruiken met andere Nintendo Switch-spellen, waardoor je deze games op geheel nieuwe manieren kunt herontdekken. Speel bijvoorbeeld Mario Kart 8 Deluxe met het gaspedaal en de auto uit het Toy-Con 03 Voertuigenpakket of met het stuur uit het Toy-Con 01  Mixpakket en het is alsof je daadwerkelijk achter het stuur bent gekropen. Vanaf 26 april 2019 brengt Nintendo een update uit voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey waardoor nieuwe spelervaringen mogelijk zijn met het Toy-Con 04 VR-pakket. Voltooi nieuwe uitdagingen en levels in Super Mario Odyssey in de nieuwe VR-spelmodus of verken de magische wereld van Hyrule in virtual reality in Zelda: Breath of the Wild!

Experimenteer in de Toy-Con Werkplaats

Alsof het bovenstaande nog niet genoeg is, bevat elk Labo-pakket op de bijgeleverde cartridge ook de Toy-Con Werkplaats. Hier wordt op simpele wijze uitgelegd hoe je door bepaalde opties te kiezen, de Joy-Cons van de Switch allerlei interessante dingen kunt laten doen. Zo kun je de gekste dingen bedenken en met karton dat je zelf hebt liggen allerlei originele creaties maken, bijvoorbeeld een gitaar!

Maak je Labo-creaties uniek met de Decoratieset

Het knutselen houdt niet op bij het in elkaar zetten van de kartonnen figuren. Los verkrijgbaar is de Decoratieset, waarin allerlei stickervellen en plakbandrollen zitten. Hiermee geef je je creaties een uniek uiterlijk – inclusief allerlei vrolijke kleuren - die helemaal naar je eigen smaak is. ›Bekijk de Decoratieset

 

 

En, sta jij al te popelen om je eigen creaties te creëren met Nintendo Labo? Of je nou rond wil racen met een stuurtje, de mooiste muziek wil maken op je zelfgemaakte piano of zin hebt om virtual reality op de Switch te beleven: met Labo zet je het allemaal zelf in elkaar!

Lees ook: