De beste moderne horror games voor consoles in 2020

Kijk eens achter je...

Iedereen ervaart horror anders: de één krijgt maar geen genoeg van goedkope jump scares, terwijl de ander liever geniet van een goed verhaal met een lekkere spooky sfeer, zonder al te veel hartkloppingen. We hebben een mooie variatie van de beste moderne horrorgames voor je opgesomd, in willekeurige volgorde!

The Dark Pictures Anthology

#1 The Dark Pictures Anthology

Beschikbaar op: PS4, Xbox One

The Dark Pictures Anthology is een serie van diverse horrorgames. Ieder deel vertelt een eigen klassiek horrorverhaal, meestal over een groep tieners die op een afgelegen plek belaagd worden door een angstaanjagende vijand. Wat deze games, die spelen als een soort interactieve film, echter zo uniek maakt is het 'butterfly-effect' game-mechanisme dat ervoor zorgt dat alle keuzes die tijdens het spel gemaakt worden, impact hebben op de verdere verloop van het spel.

De gameplay kan je het best vergelijken met games als Heavy Rain en Detroit: Become Human. In deze games zijn de beslissingen die je maakt cruciaal om te overleven. Een fractie van een seconde twijfelen kan leven of dood betekenen. Wanneer je naar de film Scream kijkt en tegen het scherm aanroept: “Ga daar niet binnen!”, dan ben je overtuigd dat jij het beter weet. Niets is minder waar wanneer iemand onder stress die beslissingen zelf moet maken. Op zulke momenten is het twijfel dat vaak je dood betekent. Deze games zijn het leukst wanneer je de controller onder vrienden doorgeeft. Op Until Dawn na hebben alle spellen in de serie een multiplayeroptie waarbij iedere speler om de beurt een personage bestuurt. Zie maar eens tot het einde te overleven!

Man of Medan

Man of Medan

PS4 | Xbox

Little Hope

Little Hope

PS4 | Xbox

Until Dawn

#2 Until Dawn

Beschikbaar op: PS4

Until Dawn is eigenlijk de voorloper van The Dark Pictures Anthology en wordt nog altijd beschouwd als de beste horrortitel van ontwikkelaar Supermassive Games. Het legde de basis voor de butterfly-effect gameplay waarbij elke beslissing die je maakt gevolgen heeft voor het lot van de hoofdpersonages.

Ook in Until Dawn volg je een groepje tieners die nietsvermoedend afreizen naar een afgelegen locatie, om vervolgens genadeloos één voor één afgeslacht te worden door een onbekend kwaad (tenzij je de moordenaar te slim af bent natuurlijk!). De cast van Until Dawn kent daarnaast een aantal bekende acteurs, zoals Hayden Panettiere (Claire Bennet uit Heroes) en Rami Malek (Mr. Robot, Bohemian Rhapsody), wat de pret mogelijk doet verhogen.

Until Dawn heeft helaas niet de multiplayermogelijkheden die in The Dark Pictures Anthology wel zitten, maar de game leent zich er alsnog perfect voor een spooky avond waarbij je de controller kunt rouleren tussen vrienden!

Until Dawn

Until Dawn

PS4

Alien Isolation

#3 Alien Isolation

Beschikbaar op: PS4, Xbox One, Switch

In space, no one can hear you scream. Alien: Isolation speelt zich af in hetzelfde universum als de bekende Alien-filmreeks en plaatst spelers in de schoenen van Amanda Ripley, dochter van het beroemde Alien-hoofdpersonage Ellen Ripley. Tijdens het spel wordt de speler constant op de hielen gezeten door het monsterlijke buitenaardse wezen uit de titel van de reeks en moet je ervoor zorgen dat je koste wat kost uit de klauwen van het beest blijft. De setting en atmosfeer van de game, en het feit dat je belager niet verslagen kan worden, zorgt voor een enorm intensieve combinatie van stealth en survival horror. Er is immers niets angstaanjagender dan achtervolgd worden door de Alien en de voetstappen van het monster tot stilstand horen komen, vlak voor jouw verstopplaats...

Alien Isolation

Alien Isolation

PS4 | Xbox | Switch

Digitaal beschikbaar in Nintendo eShop

Prey

#4 Prey

Beschikbaar op: PS4, Xbox One

Wanneer zelfs koffiemokken en vuilnisbakken bloeddorstige aliens kunnen verbergen, is het moeilijk om op je gemak rond te lopen op ruimtestation Talos 1. Prey is weliswaar geen horrorgame in zijn kern, maar de manier waarop de game je psychologisch manipuleert en onder je huid kruipt is genoeg om je te doen zweten. Gelukkig ben je niet helemaal hulpeloos tegenover de monsterlijke Typhon – de game overhandigt je genoeg wapens en genetische modificaties om weerstand te bieden.

Dankzij de duizelingwekkende plottwists, een uitgesproken grafische stijl en de constante dreiging van Mimics, Poltergeists en ander alien gespuis om je heen, is Prey een absolute must voor liefhebbers van een goed sci-fi verhaal met een creepy sfeer.

Prey

Prey

PS4 | Xbox

Dishonored and Prey Collection

Dishonored & Prey Collection

PS4

Outlast

#4 Outlast 1 & 2

Beschikbaar op: PS4, Xbox One, Switch

In Outlast neem je de rol aan van Miles Upshur, een journalist die naar een afgelegen psychiatrisch ziekenhuis trekt om daar op onderzoek uit te gaan. Dat is natuurlijk recept voor een opstapeling van horrortaferelen, jump scares en andere gruwelijkheden. Als je houdt van survival horror en niet vies bent van een beetje gore, zit je bij Outlast goed.

Necrofilie, afgehakte ledematen, rottende lijken en doorgeslagen gekken – Outlast heeft het allemaal en is niet bang om zoveel mogelijk gruwelijke beelden en schrikmomenten te gebruiken om je op de kast te jagen. Het ergste is wanneer het licht uitgaat en je alleen nog maar kunt zien door de nachtkijker van je camcorder – die natuurlijk niet al te beste batterijen heeft. Wapens heb je niet: het is sluipen of vluchten.

Outlast en Outlast 2 zijn dus alles behalve subtiel. Dit is er één voor degene met echte stalen zenuwen, die smult van goedkope maar doeltreffende jump scares, en net zoveel gruwelt van gore als dat-ie ervan houdt!

Outlast Trinity

Outlast Trinity

PS4 | Xbox

Ook beschikbaar in PlayStation Store en Xbox Store.

Resident Evil 7

#5 Resident Evil 7

Beschikbaar op: PS4, Xbox One

Door de focus te leggen op het oplossen van puzzels en het ontwijken van vijanden in plaats van ze te verslaan, creëerde de eerste Resident Evil een ongekende spanning tijdens het spelen van een game, dat als voorbeeld diende voor talloze gameseries erna. Naarmate de serie vorderde mixte de game steeds meer actie-elementen met de traditionele horror gameplay wat voor vele fans van de oude games niet per definitie iets positiefs was. Inmiddels zijn we bij het zevende deel in de serie en lijkt het erop dat Resident Evil, ongeacht de verandering naar het First Person perspectief, weer teruggrijpt naar zijn roots.

Resident Evil 7 toont aan dat het Survival Horror genre nog steeds grenzen kan verleggen. De grootste innovatie hebben we te danken aan Virtual Reality. Zonder twijfel is Resident Evil 7 de beste (en engste) VR-game die je kan spelen op PlayStation VR. De reden waarom Resident Evil 7 zo geliefd is, is de persoonlijkheid van de vijanden die op je jagen. De game haalt zijn inspiratie uit klassieke horrorfilms als Texas Chainsaw Massacre en The Hills Have Eyes en stelt één belangrijke vraag: wat zou jij doen wanneer een bende (onsterfelijke?) psychopaten je willen slachten?

Resident Evil 7

Resident Evil 7

PS4 | Xbox

Resident Evil Remake

#6 Resident Evil Remakes

Beschikbaar op: PS4, Xbox One

Ook de remakes van klassieke Resident Evil-games zijn niet te onderschatten. Zo heeft Capcom een van de beste games in de Resident Evil-serie op grandioze wijze opgepoetst met Resident Evil 2 Remake, waardoor deze versie aanvoelt als een moderne titel. En wát voor één. Verken met Leon of Claire het stadje Raccoon City, dat wordt geteisterd door een zombie-uitbraak. Van het mysterieuze politiebureau dat tot de nok toe gevuld zit met de engste griezels, tot het lugubere riool waarin één stap verkeerd zetten het einde kan betekenen: Resident Evil 2 is niet voor mensen die snel beven van angst. Eindelijk zijn zombies weer écht eng!

Daarnaast is ook Resident Evil 3 voorzien van een remake, waarin je voor het eerst kennismaakt met Nemesis: een torenhoog humanoïde biowapen dat elk obstakel op het pad naar zijn doelwit – jou – zal verminken, verpulveren of vernietigen.

Resident Evil 2 Remake

Resident Evil 2 Remake

PS4 | Xbox

Resident Evil 3 Remake

Resident Evil 3 Remake

PS4 | Xbox

#7 The Evil Within

Beschikbaar op: PS4, Xbox One

The Evil Within combineert de beste ideeën uit psychologische sci-fi horror met een kruising tussen The Last of Us en Resident Evil. Shinji Mikami’s invloed is overduidelijk aanwezig omdat de game erg aanvoelt als het toonaangevende Resident Evil 4. In The Evil Within kruip je in de huid van Sebastian Castellanos. Met behulp van een wetenschappelijk experiment genaamd STEM moet je het getormenteerde hoofd van je eigen dochter verkennen. Uniek aan de game is de manier waarop het speelt met de perceptie van de speler en hoe de spelwereld aanvoelt als een nachtmerrie. Door onverwachts de wereld rond de speler te veranderen overspoelt de game de speler met een onheilspellend gevoel dat alles kan gebeuren, op elk moment. Je enige kans om te overleven is doorduwen en vooral, nooit achter je kijken.

The Evil Within

The Evil Within

PS4 | Xbox

The Evil Within 2

The Evil Within 2

PS4 | Xbox

Little Nightmares

#8 Little Nightmares

Beschikbaar op: PS4, Xbox One, Switch

Een psychologische indiegame die hoge ogen gooide bij zijn release is Little Nightmares. In deze game kruip je in de rol van een jong meisje genaamd Six. Six zit opgesloten in een schip waar de gasten en de bewoners hun honger willen stillen door haar te verorberen. Door het schattige uiterlijk van Six – met name haar felgele poncho springt in het oog – en de koddige maar tegelijkertijd onheilspellende omgevingen krijgt Little Nightmares een verraderlijke sfeer.

Vanuit een zijperspectief is het de bedoeling om Six van de ene kant van een level, naar de andere kant te begeleiden. De omgevingen zijn grotesk, net als de wezens die het op haar gemunt hebben, wat tot interessante puzzels kan leiden. Hoe zorg je dat de kleine Six langs de mismaakte chefkok gluipt, of het ranzige schepsel met zijn lange armen en korte voeten ontduikt?

Little Nightmares is niet de griezeligste van de games op deze lijst, maar staat toch garant voor flink wat zwetende handjes aan de controller. Het vervolg is er ook zeker een om in de gaten te houden!

Little Nightmares

Little Nightmares

PS4 | Xbox | Switch

Little Nightmares

Little Nightmares 2

PS4 | Xbox | Switch

The Last of Us Part II

#9 The Last of Us

Beschikbaar op: PS4

Toegegeven, The Last of Us is niet echt een horrorgame zoals Resident Evil en Silent Hill dat zijn. The Last of Us is voornamelijk een emotionele, meeslepende game waarin niet de zombies, maar menselijkheid de hoofdrol speelt. De spanning die je voelt en het zweet dat je bekruipt terwijl je tussen de onvoorspelbare Clickers sluipt doet echter niet onder voor de ‘echte’ horrorgames. In The Last of Us reis je door een Noord-Amerika dat verslonden is door een fungusinfectie, terwijl jij probeert om zelf niet verslonden te worden door de ronddolende geïnfecteerden. Zowel het eerste als het tweede deel staan garant voor bloedstollende en hulpeloze situaties waarin je ternauwernood aan een afschuwelijke dood moet ontsnappen. Maar de echte horror wordt niet veroorzaakt door de Clickers die je hoofd letterlijk uit elkaar trekken. Nee, de complexe gevoelens van haat, angst en hulpeloosheid die je overspoelen tijdens beide delen, die kruipen pas echt onder je huid. Liefhebbers van filmische games mogen deze game eigenlijk niet overslaan!

The Last of Us Remastered

The Last of Us Remastered

PS4

The Last of Us Part II

The Last of Us Part II

PS4

Bioshock The Collection

#10 Bioshock 1 & 2

Beschikbaar op: PS4, Xbox One, Switch

Je bent uitgenodigd in Rapture: een geheim onderwaterparadijs waar de elite ooit ontsnapte aan het toeziend oog van de overheid en waar de wetenschap zonder hindernissen kon floreren. Het resultaat? Een absolute dystopie waar mensen verslaafd zijn geraakt aan dna-modificaties, waar burgeroorlogen zijn ontstaan en waar schepsels ronddolen die geen gelijkenissen meer hebben met de mensheid. Als overlevende van een vliegtuigcrash op zee wandel je nietsvermoedend de onderwaterstad binnen, niet wetende welke gruwelen op je staan te wachten.

Jezelf injecteren met Plasmids en jezelf bewapenen met allerhande wapens is de enige manier om te overleven terwijl je aan alle kanten wordt belaagd door de gestoorde inwoners van Rapture. Maar juist wanneer de stilte terugkeert en de duisternis vertrouwd begint te voelen, lonkt het gevaar. Om nog niet te spreken over de Big Daddy’s die je af en toe tegenkomt: grote gevaartes met het voorkomen van een duikpak maar met de dodelijkheid van een moordmachine.

Zowel Bioshock 1 als Bioshock 2 spelen zich af in Rapture en bieden een geweldige sfeervolle ervaring, hoewel ze qua engheid vergeleken met games als Outlast en Resident Evil nogal tam zijn. Bioshock Infinite is daarentegen een pure actiegame en kent niet dezelfde beklemmende sfeer van zijn voorgangers, maar is ook zeker de moeite waard!

Bioshock: The Collection

Bioshock: The Collection

PS4 | Xbox | Switch

Amnesia Collection

#11 Amnesia Collection

Beschikbaar op: PS4, Xbox One, Switch

Amnesia: The Dark Descent staat bekend als een van de engste games ooit gemaakt en de serie ligt aan de grondslag van de Let’s Play-revolutie. Consolespelers waren voor een lange tijd veilig, maar nu is deze speelbare nachtmerrie ook beschikbaar ook PS4, Xbox One en ja, zelfs op de Nintendo Switch.

In Amnesia: The Dark Descent sta je in de schoenen van Daniel, die wakker wordt in een afgelegen kasteel maar zich het verleden amper herinnert. Terwijl je door enge gangen dwaalt, moet je de verontrustende herinneringen van Daniel verzamelen en de verschrikkingen ontdekken die daaraan ten grondslag liggen. Uiteraard ben je niet alleen. Als je niet achtervolgd wordt door schaduwen (of ben je gewoon paranoïde?), dan zijn het wel de lugubere schepsels in de diepste krochten van het kasteel die je de stuipen op het lijf jagen. Probeer niet hun aandacht te trekken, want je bent zelf onbewapend. Vluchten is de enige uitweg. En wat je ook doet, kijk je achtervolgers nooit in de ogen.

In de Amnesia Collection vind je naast het fantastische Amnesia: The Dark Descent ook de uitbreiding Justine, die een volledig nieuw hoofdpersonage en scenario volgt, en het vervolg Amnesia: A Machine for Pigs, die meer verhalend in elkaar gezet is. Als geheel zorgt The Amnesia Collection gegarandeerd voor vele slapeloze nachten.

PlayStation tegoed

Amnesia Collection

PlayStation Store

Koop deze game in de PlayStation Store met digitaal tegoed!

Xbox tegoed

Amnesia Collection

Xbox Store

Koop deze game in de Xbox Store met digitaal tegoed!

Xbox tegoed

Amnesia Collection

Switch eShop

Koop deze game in de Nintendo eShop met digitaal tegoed!

Layers of Fear

#12 Layers of Fear

Beschikbaar op: PS4, Xbox One, Switch

In Layers of Fear speel jij niet het spel, maar bespeelt het spel jou. Wanneer je zelfs niet meer kan vertrouwen op je eigen zintuigen, is de horror nabij. Deuren en objecten die je net passeerde zijn verdwenen of veranderd wanneer je je omdraait. In de hoek van je gezichtsveld denk je steeds iets verschrikkelijks te zien, maar je kan er niet op focussen. Schilderijen aan de muur worden steeds luguberder naarmate je dichterbij komt, of beeld je het maar in?

Als je op zoek bent naar psychologische horror, zijn er weinig games die er beter in slagen om je krankzinnig te maken van angst dan Layers of Fear. We hebben je gewaarschuwd.

PlayStation tegoed

Layers of Fear

PlayStation Store

Koop deze game in de PlayStation Store met digitaal tegoed!

Xbox tegoed

Layers of Fear

Xbox Store

Koop deze game in de Xbox Store met digitaal tegoed!

P.T.

#13 P.T.

Beschikbaar op: PS4 (inmiddels offline)

Uiteraard kan deze legendarische game niet ontbreken in deze lijst. P.T., kort voor Playable Teaser, is waarschijnlijk de engste game die je nooit gaat spelen. Niet dat we twijfelen aan je moed, maar het is simpelweg niet meer mogelijk! In 2014 werd een demo aangekondigd voor een mysterieuze horrorgame van de fictieve studio 7780s Studio. Toen men het begon te spelen bleek al snel dat de game door niemand minder dan Hideo Kojima (bekend van Metal Gear en Death Stranding) was gemaakt, in samenwerking met regisseur Guillermo del Toro en acteur Norman Reedus. P.T. bleek een meer dan succesvol voorproefje te zijn voor een nieuw deel in de Silent Hill-serie. Uiteindelijk werd het project geannuleerd door een conflict tussen Kojima en studio Konami, en is de demo offline gehaald.

De reden waarom P.T. zo'n cultstatus heeft verworven is niet alleen dankzij het bizarre achtergrondverhaal. Deze game is eng. Écht eng. Keer op keer bewandel je dezelfde donkere gangen van een vervallen huis. Elke loop is er weer wat nieuws te "ontdekken" waar je nekharen van overeind gaan staan, en met een beetje pech kom je zelfs oog in oog te staan met klopgeest Lisa. Wat zo uniek is aan P.T., is dat niemand kon ontdekken wat je precies moest doen om de demo uit te spelen. Geen enkele speler kreeg dezelfde ervaring voorgeschoteld, dus het was onmogelijk om jezelf voor te bereiden op de gruwelen die je te wachten stond. Dat in combinatie met de constante paniek dat je bekeken wordt door Lisa (wat uiteindelijk ook echt zo bleek te zijn), de onvoorspelbare schrikmomenten en de hyperrealistische omgeving maakt P.T. tot de ultieme horrorgame.

Mocht je één van de (on)gelukkigen zijn die deze game heeft gespeeld, kan je bovenstaand verhaal waarschijnlijk beamen. Als je P.T. voor jezelf wilt ontdekken, kan dat helaas alleen nog maar met een PS4 waar P.T. op geïnstalleerd staat. Je kunt natuurlijk ook de video kijken.


Hopelijk kun je nog slapen na deze gruwelijke lijst van horrorgames! Misschien zoek je liever wat minder spannende games om je nachtrust terug te krijgen. In dat geval hebben we ook nog deze lijst met horrorgames voor angsthazen – perfect als je wilt griezelen met het licht aan. Welterusten alvast!