De beste games voor Xbox Series X en S om nu te spelen

Haal het onderste uit je Xbox

Heb je een splinternieuwe Xbox Series X of Series S in huis gehaald, dan sta je natuurlijk te popelen om daar toffe games op te spelen. Niet alleen zijn er al een aantal geweldige games voor de console uitgekomen, diverse Xbox One-games kun je via backward compatibility ook op de nieuwe consoles spelen, vaak nog met diverse verbeteringen ook! Hieronder vind je de tien games die je absoluut op je Series X of S moet uitproberen. Een aanzienlijk gedeelte hiervan kun je ook nog eens op Game Pass spelen, dus het hoeft je niet eens veel te kosten.

Gears 5: Game of the Year Edition

Gears 5: Game of the Year Edition


Genre: Third-person shooter
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De Gears-reeks staat garant voor spectaculaire schietactie. Zorg dat je een goede schuilplaats op het slagveld hebt gevonden en schiet vanuit cover op de monsterlijk ogende Locust. Komt er eentje te dicht in je buurt, dan slinger je natuurlijk de kettingzaag op je Lancer-geweer aan en snij je als boter door de vijand. Gears 5 draait om Kait Diaz, die een gevarieerde reis over de planeet Sera maakt om meer te weten te komen over haar mysterieuze afkomst. Nieuw in dit deel is dat de lineaire, actievolle levels worden afgewisseld met schitterende open gebieden, gevuld met zijmissies. De Game of the Year Edition bevat ook nog eens de uitbreiding Hivebusters, een spetterend nieuw avontuur met graphics waar je mond van openvalt. Hoewel Gears 5 eigenlijk een Xbox One-game is, oogt het spel op de nieuwe Xbox-consoles als nieuw. De laadtijden zijn daarbij flink ingekort en in Versus kun je genieten van een extreem soepele 120 frames per seconde. Mocht je nog twijfelen, dan kun je zowel Gears 5 als de Hivebusters-uitbreiding binnenhalen via Game Pass.


Assassin's Creed Valhalla

Assassin's Creed Valhalla


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De Assassin’s Creed-serie biedt tot de nok toe gevulde, gigantische open spelwerelden die je helemaal opslokken en niet meer loslaten tot je alle steden hebt verkent, elke Tempelier hebt gedood en je personage hebt uitgebouwd met alle dodelijk moves. Valhalla verplaatst de actie naar de tijd van de Vikingen, die vanuit Scandinavië allerlei landen in én buiten Europa aandeden om dorpen leeg te plunderen en de macht over te nemen. Als Eivor verlaat je de prachtige witte bergen van Noorwegen om voet te zetten aan Engeland. Daar meng je je in allerlei politieke intriges tussen legendarische Vikingen en Engelse koningen, val je talloze rustieke dorpjes aan, verken je mysterieuze grotten en galoppeer je over de vele groene, rollende heuvels die het land zo herkenbaar maken. Zet maar gerust honderd uur apart voor dit epische avontuur! Op Xbox Series X kun je genieten van een constante 60 frames per seconde, waardoor de gameplay nóg vloeiender aanvoelt. Op beide nieuwe Xbox-consoles zijn de laadtijden daarnaast flink ingekort, wat zeker tijdens fast travel op de gigantische wereldmap een feature is dat je veel tijd bespaart. En natuurlijk ga je na het opstarten van je console zó verder waar je bent gebleven dankzij Quick Resume.


Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Will of the Wisps


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Ori and the Will of the Wisps is een magisch avontuur dat jong en oud ervaren moet hebben. Het vervolg op het bejubelde Ori and the Blind Forest biedt net zoals het vorige deel een groots opgezette 2D-wereld waarin je door het verkrijgen van nieuwe moves steeds meer paden vrijspeelt. Als een klassieke Metroid- of Castlevania-game verken je zo steeds meer van de spelwereld. Combineer dat met de snelle Spirit-aanvallen van Ori en de wonderschone graphics en het eindresultaat is erg speciaal. Het is met gemak een van de beste Xbox One-games die ooit is uitgekomen, en de kers op de taart is een uitgebreide update voor Xbox Series X- en Series S-spelers waardoor zij meteen het onderste uit de kan van de consoles halen. De game kan namelijk in 120 frames per seconde op beide consoles gespeeld worden, wat de snelle gameplay nog responsiever maakt. Op de Xbox Series X wordt dit alles in een 4K-resolutie en HDR weergegeven, waardoor de felle, gevarieerde kleuren nog beter tot hun recht komen. Natuurlijk zijn ook in dit geval de laadtijden weer flink ingekort. Ook hier geldt dat je met een Game Pass-abonnement zonder verdere kosten het spel kunt spelen.


Immortals Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Wat gebeurt er als Ubisoft de open werelden van games als Assassin’s Creed combineert met fantasievolle elementen? Dan krijg je Immortals: Fenyx Rising! Als de gevleugelde halfgod Fenyx moet je de Griekse goden redden van een vloek. In de praktijk verken je daarom een prachtige, kleurrijke open wereld, waar je de meest uiteenlopende avonturen beleeft en puzzels oplost. Het spel heeft best wat weg van Zelda: Breath of the Wild, waardoor avonturiers van het eerste uur zich hier meteen thuis zullen voelen. Gebruik je goddelijke krachten om mythologische helden en monsters te verslaan en suis door de lucht met je magische vleugels. Dankzij de SSD-schijf in de Xbox Series X en S heb je nauwelijks last van laadtijden. Kies voor een haarscherpe resolutie van 4K op Xbox Series X of een optionele 60 frames per seconde op de Series X en S. Mocht je de game al op Xbox One gekocht hebben en overstappen naar de nieuwe consoles, dan kun je dankzij Smart Delivery zonder extra kosten de next-gen update downloaden en verder speler waar je gebleven was.


Yakuza: Like a Dragon

Yakuza: Like a Dragon


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De langlopende Yakuza-reeks krijgt op fenomenale wijze een tweede leven dankzij Yakuza: Like a Dragon. Maak kennis met Ichiban Kasuga, een onbelangrijk lid van een net zo onbelangrijke yakuza-familie in Tokio. Nadat hij jaren in de gevangenis heeft vertoefd uit loyaliteit richting zijn familie, komt hij er als vrij man achter dat hij dat zijn clan niet meer bestaat. Verken Japan om meer te leren over het lot van je familie en maak het nieuwe, dynamische RPG-systeem je meester. Wanneer je er eenmaal aan bent gewend, kun je je de Yakuza-games niet meer zonder de turn-based gevechten voorstellen! De game zit daarbij geheel volgens conform vol met de meest knotsgekke minigames, van karten door de straten van Yokohoma tot het spelen van klassieke Sega-games. Natuurlijk is de game geoptimaliseerd voor de nieuwe Xbox-consoles. Zo kun je op Series X kiezen tussen haarscherpe 4K-graphics en vloeiende 60 frames per seconde. Dus twijfel niet en ga meteen aan de slag met dit gigantische avontuur.


Forza Horizon 4

Forza Horizon 4


Genre: Race
PEGI-Leeftijd: Vanaf 3 jaar
Racefanaten weten het al jaren: de Forza-reeks biedt een ongeëvenaarde race-ervaring in de meest gevarieerde locaties. Waar de Forza Motorsport-reeks vooral realisme in een hoog vaandel heeft staan, daar draait de Horizon-reeks juist om puur raceplezier in prachtige open werelden. Forza Horizon 4, onmiskenbaar het beste deel tot nu toe, speelt zich af in Engeland en biedt dan ook vele wegen langs schitterende heuvels, kastelen en meren. Dankzij dynamische seizoenen verandert de spelwereld en daarmee de routes die je kunt rijden. En natuurlijk is er aan racemonsters geen gebrek: meer dan 450 wagens staan op je te wachten! Met Smart Delivery update je de Xbox One-game in een handomdraai naar de nieuwe generatie. De game is op de Xbox Series X en S vergelijkbaar met de pc-versie in Ultra-settings, met een 4K-resolutie en 60 frames per seconde waardoor je een ultieme race-ervaring voorgeschoteld krijgt. Ook Forza Horizon 4 staat op Xbox Game Pass, dus voordat je het weet scheur je over het asfalt… of ernaast!


Halo: The Master Chief Collection

Halo: The Master Chief Collection


Genre: Shooter
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar
De Halo-reeks staat synoniem met Xbox, en deze collectie van de belangrijkste Halo-games bewijst waarom: deze games bieden een weergaloze shooter-ervaring met een spannend verhaal, precieze schietactie en natuurlijk het iconische hoofdpersonage Master Chief. Speel Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2 Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST en Halo 4, zodat je helemaal voorbereid bent wanneer het langverwachte Halo Infinite op Xbox uitkomt! Natuurlijk draait de collectie op zijn best op de Xbox Series X en S, met een dubbele framerate van 120 frames per seconde en de mogelijkheid om de ‘field of view’ (hoeveel je van de spelwereld ziet) zelf in te stellen. Op de Series X kun je zelfs in 4K genieten van de soepele framerate. En Halo hoort simpelweg bij Xbox, dus natuurlijk kun je zonder extra kosten alle games in de collectie via Game Pass binnenhalen.


Destiny 2

Destiny 2


Genre: Shooter-RPG
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar
De basisversie van Destiny 2 is tegenwoordig gratis verkrijgbaar, maar het loont de moeite om een abonnement op Xbox Game Pass te nemen: dan kun je namelijk de complete game, inclusief álle uitbreidingen, downloaden! Zo kun je het complete Destiny 2 spotgoedkoop ervaren. De gameplay van Destiny 2 blijft daarnaast vertrouwd: verken met vrienden of onbekende spelers de verschillende levels op diverse planeten en schiet er op los terwijl je nieuwe loot verzamelt en je personage steeds sterker maakt. Lord Ghaul, de leider van de Red Legion, heeft de laatste veilige stad van de mensheid veroverd. Doorkruis als Guardian het zonnestelsel om de strijd met de Red Legion aan te gaan en de mensheid een kans op overleving te geven! Laat het maar aan Bungie – de makers van de oorspronkelijke Halo-games – over om er een gevecht van epische proporties van te maken! Natuurlijk kun je op de nieuwe Xbox-consoles snellere laadtijden en 60 frames per seconde verwachten, en op de Series X wordt dat alles in een gedetailleerde 4K-resolutie weergegeven. Mocht je Destiny 2 al op de Xbox One hebben gespeeld, dan ga je op de Series X en S gewoon verder waar je was gebleven!


Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
In het Londen van de nabije toekomst heb je als inwoner weinig meer in te brengen: deze politiestaat wordt gecontroleerd door de corrupte overheid en minstens zo corrupte bedrijven. Gelukkig kun je een team van rebellen samenstellen: het ondergrondse DedSec vecht voor de vrijheid van inwoners. Vooral uniek aan Watch Dogs Legion is dat je iedereen op straat kunt rekruteren voor het verzet, zelfs dat lief ogende oude omaatje! Je rebellen hebben allemaal zo hun eigen sterke punten waarmee je door ze op de juiste missie te sturen Londen langzaam maar zeker bevrijdt van zijn onderdrukkers. Dankzij speciale coöp-missies kun je natuurlijk ook de hulp van je vrienden inschakelen. Op beide nieuwe Xbox-consoles kun je genieten van realistische lichtreflecties dankzij raytracing, en op Series X geniet je van een dynamische 4K-resolutie voor de scherpste graphics.


Call of Duty Black Ops - Cold War

Call of Duty Black Ops - Cold War


Genre: Shooter
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De nieuwste Call of Duty-game is een direct vervolg op de allereerste Black Ops en daardoor een heerlijk nostalgisch ritje door de jaren ’80. De sfeer zit er meteen goed in met een eerste missie die begint in een oer-Hollands café, waarna een spectaculaire achtervolging over de Amsterdamse daken volgt. De actie was nog nooit zo gevarieerd, met missies die je in een helikopter boven de Vietnamese jungles plaatsen, je in een door Russen nagebouwde Amerikaanse stad laten knallen en je stiekem door de streng bewaakte straten van Oost-Berlijn laten sluipen. Natuurlijk wordt de spetterende campagne gecomplimenteerd door een uitgebreide multiplayer vol met modi en maps, én keert de geprezen Zombies-modus terug. Je bepaalt op Xbox Series X zelf wat je belangrijker vindt: een dynamische 4K-resolutie voor de meest prachtige graphics, of een soepele 120 frames per seconde zodat je nóg sneller dan voorheen op de schietactie op het slagveld reageert. Op die manier heb je een kleine voorsprong op andere spelers!


Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg geweldige spellen die een Xbox Series X of Series S de moeite waard maken. Een aantal van bovenstaande games zijn ook speelbaar op Xbox One, maar op de nieuwe consoles krijg je logischerwijs een sterk verbeterde ervaring voorgeschoteld. En met nog veel meer potentiële toppers in het vooruitzicht, zijn de Series X en S een geweldige investering voor elke gamer!


Lees ook: