De allerbeste games voor PlayStation 4

Deze PS4-toppers mag je niet missen!

De PlayStation 4 is de meest succesvolle console van deze generatie en dat is geen verrassing, met genoeg toffe games om je jarenlang zoet te houden. Maar welke toppers moet je nou echt hebben gespeeld? Onze specialisten hebben de ultieme lijst voor je samengesteld (in willekeurige volgorde) en vertellen graag waarom deze PS4-games tot hun favorieten behoren!

Detroit: Become Human

Elke keuze die je maakt in het leven heeft een gevolg. Ben je meegaand, assertief, help je of niet. Als er iemand weet hoe je dit kan vertalen naar een game is het wel Quantic Dream. Met Detroit: Become Human hebben ze zelfs hun vorige games (Beyond: two souls en Heavy Rain) kunnen overtreffen.

Door de intuïtieve gameplay lijkt het alsof je naar een film kijkt waarbij jij regisseur bent van je eigen verhaal."

Hanne van Game Mania

De cinematische vertelling sleept je mee in een verhaal over artificiële intelligentie. Als mens stellen we hier zelf veel vraagtekens bij, maar wat in de toekomst? Wat als je zelf in de huid kruipt van een android? Wat is geprogrammeerd en kan logica overgenomen worden door emotie? Je volgt drie verhalen waarbij elke keuze de uitkomst kan veranderen. Grote en kleine dilemma's zorgen voor een interessante dynamiek. Door de intuïtieve gameplay lijkt het alsof je naar een film kijkt waarbij jij regisseur bent van je eigen verhaal.

Detroit: Become Human

Bloodborne

Ontwikkelaar FromSoftware staat bekend om haar genadeloos moeilijke games, zoals Dark Souls 3, die de speler op een harde, maar eerlijke manier straffen voor fouten. Dat is ook het geval voor de PS4-exclusive Bloodborne, die de speler meeneemt in de duistere Victoriaanse wereld genaamd Yharnam. Veel is er aan het begin niet duidelijk voor de speler, behalve dat overleven bovenaan de agenda staat, aangezien weerwolven en duivelse mensen gewapend met hooivorken je uit elkaar willen scheuren. Je kan jezelf verdedigen met wapens die van gedaante kunnen wisselen, geweren die een heerlijke knal produceren en aanvallen tijdig ontwijken is van levensbelang. Ondanks dat zul je vaak genoeg sterven in Bloodborne, want de game is ouderwets moeilijk. Op dat moment is het belangrijk om terug te gaan naar de plek waar je bent gestorven, om de verloren zielen op te halen waar je niet alleen mee kan levelen, maar ook nieuwe wapens en voorwerpen kan kopen.

Bloodborne

Marvel's Spider-Man

Games van de spinnenman bestaan al langer, maar nog nooit wist een spelontwikkelaar de aantrekkingskracht van Spider-Man zo goed te vatten als Insomniac dat heeft gedaan. In Marvel’s Spider-Man spring je met de grootste finesse van de daken van New York, schiet je net voordat je de grond raakt een spinnenweb af en zoef je ternauwernood langs de gele taxi’s – om vervolgens jezelf weer vanaf een auto te lanceren en rennend over de ramen van een wolkenkrabber naar de volgende trekpleister te slingeren Als je je afvraagt hoe het zou zijn om Spider-Man te zijn, hoef je alleen maar je PS4 aan te zetten en deze game erin te schuiven..

Als je je afvraagt hoe het zou zijn om Spider-Man te zijn, hoef je alleen maar je PS4 aan te zetten en deze game erin te schuiven."

Alicia van Game Mania

Uiteraard krioelt het in New York ook van de criminelen om in je web te vangen, waaronder een aantal iconische aartsrivalen van de superheld en spelen er in Peter Parkers privéleven ook genoeg spannende zaken die je spidey-sense op hol laten slaan. Voor fans van de stripheld is deze game een droom die uitkomt, maar zeg nou zelf: wie is er nou géén fan van Spider-Man?

Marvel's Spider-Man

Spyro Reignited Trilogy

We hadden een hele tijd niks meer van Spyro vernomen, maar het paarse draakje is terug van weggeweest op een indrukwekkende manier. In Spyro: Reignited Trilogy kan je de originele trilogie opnieuw beleven in oogstrelende nieuwe graphics, die haarscherp zijn dankzij een 4K-resolutie op de PlayStation 4 Pro. De kleur spat van het scherm af in het eerste deel, waarin Spyro als laatste draak overblijft en het op moet nemen tegen Gnasty Gnorc om zijn soortgenoten te bevrijden. Ook in de twee andere games van de Reignited Trilogy moet Spyro afrekenen met vijanden, obstakels en puzzels door te springen, rammen met zijn hoorns en uiteraard vuur te spuwen. We verwachten niets anders van een draak, ondanks zijn kleine postuur. Ben je klaar voor een kleurrijk avontuur door drie prachtige werelden, alles gecombineerd in een prachtige collectie?

Spyro Reignited Trilogy

Horizon Zero Dawn

We kijken vaak naar science fiction films met post-apocalyptische taferelen. Toch kunnen we zeggen dat geen enkel beeld is zo uniek als dat van Horizon Zero Dawn. We komen bij deze game terecht in een wereld waarbij de mens lijkt terug te keren naar de oertijd. Machines zijn roofdieren en beheersen onze wereld. Mensen leven eenvoudig, in stammen om te overleven.

De prachtige settings, leuke gameplay en interactie met de wereld maken deze game van Guerrilla Games (een Nederlands gamebedrijf) een Must Play!"

Hanne van Game Mania

Het sterke hoofdpersonage Aloy is een outcast en gaat het gevecht aan met de vijandige wereld rondom haar. Tijdens haar zoektochten ontdekt ze het mysterieuze verleden. De strijd tussen mens en machine krijgt een nieuwe betekenis. De prachtige settings, leuke gameplay en interactie met de wereld maken deze game van Guerrilla Games (een Nederlands gamebedrijf) een Must Play!"

Horizon Zero Dawn Complete Edition

Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty staat elk jaar garant voor spectaculaire actie en intense multiplayer-potjes en dat is dit jaar niet anders. Schiet je een weg naar een overwinning in verschillende modi, zoals de klassieke Team Deathmatch en Search & Destroy. Of werk samen met andere spelers in de Zombie-modus, waar de Black Ops-serie bekend om staat. Deze keer is er alleen geen singleplayer verhaal beschikbaar in Black Ops 4, maar in ruil daarvoor krijgen we er wel een gloednieuwe modus voor in de plaats: Battle Royale in Blackout! In deze modus moet je in een grote, open wereld zien te overleven om als laatste overeind te blijven staan. Ga op zoek naar wapens, handige gadgets en voertuigen om je te wapenen tegen andere spelers, maar schiet wel op, want het speelgebied wordt steeds kleiner om te eindigen in een spannende finale.

Call of Duty Black Ops IIII

God of War

Het leek een ambitieus project van bij het begin. In de regiestoel nam Cory Barlog plaats. We voelen ons haast verplicht om over de man te spreken wanneer we spreken over deze indrukwekkende heruitvinding van één van Sony’s bekendste gezichten: Kratos. In God of War op PlayStation 4 brul je niet langer je ongenoegen uit tegen Griekse goden maar leef je ondertussen een rustig bestaan in Scandinavië.

Een indrukwekkende heruitvinding van een van Sony's bekendste gezichten."

Tim van Game Mania

Wanneer Kratos zijn vrouw sterft moet hij voor het eerst vadertje te spelen voor zijn zoon Atreus. Papa Kratos is echter niet de man waarmee je LEGO speelt. Je missie in God of War is niet (alleen) om Draugen te onthoofden maar de assen van je overleden vrouw uit te strooien op de hoogste piek van de hoogste berg in het rijk. Terwijl Kratos zijn best doet om zijn kalmte te bewaren zijn er talrijke Noorse monsters en Goden die het hem en Atreus niet makkelijk maken.

God of War

Grand Theft Auto V

Misdaad loont niet, krijgt iedereen als kind geleerd, maar Grand Theft Auto V bewijst op indrukwekkende wijze het tegendeel. In GTA V maken we kennis met drie criminelen, Michael, Trevor en Franklin, die elk op hun eigen wijze in het criminele circuit zijn beland en elkaars pad kruizen. Wat volgt is een spannend verhaal met bizarre personages, plotwendingen, bankovervallen, snelle auto’s en heel veel rondvliegende kogels. Ben je daarmee klaar, dan kan je ook dezelfde grote wereld verkennen met andere spelers, dankzij GTA Online. Niet alleen kan je ouderwets het vuur op elkaar openen, maar ook genoeg andere activiteiten beleven. Zo kan je tegen elkaar tennissen, racen, parachutespringen en zelfs eigen activiteiten maken. Je hoeft dan ook geen criminele activiteiten te begaan in de echte wereld, want Grand Theft Auto V is een perfect alternatief om daar je tweede leven te beginnen.

Grand Theft Auto V

Until Dawn

Ben je iemand die tijdens het kijken van horrorfilms er niet tegen kan als de hoofdrolspelers opsplitsen, dingen roept als “Nee idioot, pak die bijl dan!” en een zucht slaakt als iemand tijdens het wegrennen struikelt over een takje? Dan ga je je enorm vermaken tijdens Until Dawn. In deze filmische horrorgame bestuur je een groepje tieners die een onheilspellend vakantiehuis intrekken in een winteroord. Al snel blijkt daar iets bloedlustigs rond te lopen en worden de hoofdrolspelers een voor een aangevallen.

Ben je iemand die tijdens het kijken van horrorfilms er niet tegen kan als de hoofdrolspelers opsplitsen? Dan ga je je enorm vermaken tijdens Until Dawn."

Alicia van Game Mania
Jij kan hier het verschil maken tussen leven en dood. Pak je die hakbijl op, of zet je het op een rennen? Kun je lang genoeg je adem inhouden (de controller stilhouden) als de moordenaar langs de kast loopt waarin je je hebt verstopt? Maak je ruzie met die gast die je vriendin probeert te verleiden, of hou je je koeltjes? Jij speelt de hoofdrol in deze fantastische, zenuwslopende horrorgame waarin jouw keuzes bepalen hoe het verhaal afloopt – en welke personages de volgende ochtend gaan zien.

Until Dawn

Crash Bandicoot 'N Sane Trilogy

Hoewel Naughty Dog al twee plaatsen in deze top 20 heeft veroverd is er één titel waar de studio onrechtstreeks ook deel van uitmaakt. Jonge gamers weten allicht niet dat de originele Crash Bandicoot trilogie die verscheen sinds 1996 op de PlayStation 1 ontwikkeld is met het talent van Naughty Dog. Toch gaat al ons lof naar de Toys for Bob studio die de remaster van Crash Bandicoot ’N Sane Trilogy heeft gemaakt.

Crash Bandicoot is fun, uitdagend en een product van zijn tijd."

Tim van Game Mania

De inhoud van dit pakket is immens. Voor een budgetprijs krijg je toegang tot drie volledig games die er uit zien alsof ze in 2017 zijn ontwikkeld. Grafisch kunnen we de trilogie meten met Pixar films uit het begin van de 21e eeuw en dankzij de kracht van de Xbox One X en PlayStation 4 kan je de games zelfs in 4K resolutie spelen. Crash Bandicoot is fun, uitdagend en een product van zijn tijd want dankzij de portaaltechnologie uit Crash Bandicoot: Warped kan je nu ook als Coco spelen in alle drie avonturen. Woooooaaah!

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Fortnite Battle Royale

Fortnite is in korte tijd razend populair geworden dankzij de Battle Royale-modus. Miljoenen mensen springen dagelijks uit het virtuele vliegtuig om te strijden met 99 andere spelers, om als laatste over te blijven op het eiland. Naast het vinden van wapens en kogels en je tegenspelers uit te schakelen, kan je in Fortnite ook muren en trappen bouwen om jezelf te beschermen, een aspect dat de game onderscheidt van de concurrentie. Maar naast de bekende Battle Royale-modus heeft Fortnite ook een andere modus in Save the World. Daarin moet je samen met drie andere spelers zo lang mogelijk overleven tegen hordes van zombies. Zoals je misschien al hebt geraden is het bouwaspect daarbij van groot belang, zodat je niet zelf binnen de kortste keren opstaat als ondode. Als je nog niet bent begonnen met Fortnite, dan is nu het beste moment om in de kleurrijke wereld te stappen.

Fortnite Deep Freeze Bundle

Assassin's Creed Odyssey

De Oude Griekse Wereld, met zijn witte stranden, prachtige tempels en enorme beelden van Griekse Goden, wordt geteisterd door een oorlog tussen Sparta en Athene en zoals het een Assassin’s Creed-game betaamt, sta jij hier middenin. Toch weet Odyssey te verrassen, door je niet alleen te laten kiezen tussen een vrouwelijke of mannelijke hoofdrolspeler, maar ook het verloop van het verhaal te laten bepalen. Ben je een roekeloze huurmoordenaar die elke klus aanneemt – als het maar betaalt, of zie je het goede in van de mensheid en ben je vergevingsgezind?

Assassin’s Creed Odyssey staat garant voor ruim honderd uur spelplezier en een fantastische wereld om te ontdekken."

Alicia van Game Mania

Als Kassandra of Alexios sluip je door Spartaanse en Atheense forten, verken je de Egeïsche Zee op je schip, kom je oog in oog te staan met mythische wezens en wie weet, duik je ondertussen ook nog eens tussen de lakens. Kortom, Assassin’s Creed Odyssey staat garant voor ruim honderd uur spelplezier en een fantastische wereld om te ontdekken.

Assassin's Creed Odyssey

Wolfenstein: The New Colossus

Voor een accurate geschiedenisles moet je niet bij Wolfenstein zijn. In The New Colossus hebben de Nazi’s namelijk aan het langste eind getrokken en zijn de Verenigde Staten omgetoverd door een nieuwe Duitse kolonie. Als speler kom je in de schoenen terecht van B.J. Blazkowicz, die in voorganger The New Order al in aanraking kwam met de Nazi’s, met de taak om van de Verenigde Staten weer een vrij land te maken. Dat gaat gepaard met een kogelregen van jewelste, explosies waar je de hitte van kan voelen en bloederige finishing moves. B.J. is namelijk veel dingen, maar heel subtiel is hij niet. Tijdens zijn avontuur komt hij de gekste personages tegen, die het spel een heel eigen karakter geven. De afwisseling tussen sadistische Nazi-praktijken en humoristische karakters is een perfecte combinatie voor de liefhebbers van zwarte humor en een goede shooter.

Wolfenstein: The New Colossus

Red Dead Redemption 2

Het lange wachten tussen de verschillende projecten is waarschijnlijk de moeilijkste taak voor een Rockstar fan. Eens de game er is, herken je vaak in een oogopslag waarom het project meer dan 7 jaar in de oven heeft gestoken en het werk is van 3.000 (!!) talentvolle ontwikkelaars. Red Dead Redemption 2 is een methodische, trage maar meeslepende ervaring. Het simpele maar harde leven van het Wilde Westen kwam nooit zo realistisch tot leven.

Red Dead Redemption 2 is een methodische, trage maar meeslepende ervaring."

Tim van Game Mania 

Arthur Morgan is een bittere maar trouwe volgeling van Dutch, een charismatische leider van een groep buitenbeentjes die willen ontsnappen van hun bestaan als outlaws. RDR2 is een game voor rollenspelfanaten. Met een ingenieus vervaardigd contextueel actiesysteem krijg je immens veel opties om met de spelwereld te interageren. Het verhaal is niet zo absurd als in GTA maar de emotionele afrekening op het einde brengen dit episch avontuur tot een bevredigend einde. Ohja, voor ik het vergeet: heeft er iemand Gavin gezien?

Red Dead Redemption II

Shadow of the Colossus

Oorspronkelijk was Shadow of the Colossus een exclusieve game voor de PlayStation 2, maar dankzij het unieke karakter en mysterieuze setting van de game heeft deze een welverdiende oppoetsbeurt gekregen voor de PlayStation 4. In Shadow of the Colossus speel je als Wander, een jonge man die verscheurd wordt door de dood van zijn geliefde, Mono. Hij wil haar weer tot leven wekken, maar om dat te bewerkstelligen moet hij zestien enorme monsters, de Colossi, afslachten. Omdat de Colossi ongeveer het formaat hebben van een wolkenkrabber moet je ze beklimmen vanaf hun voeten, om op te klimmen naar hun hoofd om een fatale slag uit te delen. Dat is een stuk moeilijker dan het klinkt en elke Colossus is een puzzel op zich. Shadow of the Colossus ziet er bovendien prachtig uit dankzij de grafische update en is een plezier om te spelen. Ongetwijfeld een game die je gespeeld moet hebben.

Shadow of the Colossus

Uncharted 4: A Thief's End

Als echte Playstation fan kan het niet anders dat je alle games uit de Uncharted reeks hebt gespeeld. Vaak wordt er gezegd dat dit een Tomb Raider is met mannelijke hoofdrolspeler maar dat doet de reeks en ook deze game te weinig eer aan. Bij Uncharted 4 is Naughty Dog weer all-out gegaan. De prachtige graphics zorgen er voor dat elke emotie, en elk detail klopt in deze game.

De prachtige graphics zorgen er voor dat elke emotie en elk detail klopt in deze game."

Hanne van Game Mania

Verder komen we meer te weten over een van onze favoriete hoofdpersonages allertijden, Nathan Drake. Hij en zijn broer gaan voor een laatste ultiem avontuur opzoek naar het piratenparadijs Libertalia in Madagascar. Zoals je mag verwachten gaat dat niet van een leien dakje en zijn er ook andere kapers op de kust. Het is een verhaal van vriendschap en verraad, waarbij de intense actiescènes afwisselen met puzzels en een meeslepend plot. Het is een onvergetelijk laatste hoofdstuk, waarmee we met spijt in het hart afscheid nemen van Nathan.

Uncharted 4: A Thief's End

SoulCalibur VI

Liefhebbers van vechtspellen kunnen in hun handjes wrijven, want met de komst van SoulCalibur VI hebben ze een regelrechte topper in handen. Dankzij twee verhaalmodi kunnen spelers op het puntje van hun stoel zitten, terwijl ze hun vaardigheden trainen. Dat komt goed van pas in de andere modi, waaronder het multiplayer gedeelte, waar je jouw vaardigheden kan testen tegen andere spelers. En als je geen veteraan bent, maak je geen zorgen, je kan jezelf ook koppelen aan andere nieuwe spelers. SoulCalibur VI speelt bovendien als een droom, met zeer vloeiende gameplay, verschillende wapens om te gebruiken en een heel scala aan personages, waaronder Geralt uit The Witcher 3. Kan je toch niet een favoriet personage vinden? Dat kun je zelfs je eigen personage maken in de Character Creator, waarin je ongekende vrijheid hebt. Het complete pakket maakt SoulCalibur VI één van de beste vechtgames en eentje die je zeker niet mag missen.

SoulCalibur VI

Resident Evil 2 (2019)

Resident Evil 2 is officieel ondood! Als er een game is die Resident Evil 7 uit onze ‘beste PS4 games’-lijst kan stoten en dat is het een betere horrorgame ontwikkeld door Capcom. Begrijp ons niet verkeerd, Resident Evil 7 blijft volgens ons nog steeds de beste horrorgame voor PlayStation VR. Echter ligt de remake van RE 2 - de PlayStation klassieker uit 1998 - bij zoveel mensen nauw aan het hart dat deze alleen al op basis van de immense berg nostalgie en de verfijning van de oude formule niet mag ontbreken in onze lijst. Dankzij de RE Engine (de nieuwe spelmotor die voor RE7 is ontwikkeld) stapt de game op uit de dood om de brains van PlayStation 4-spelers op te peuzelen.

Onze nostalgiebarometer is tijdens het spelen overbelast maar ook nieuwe spelers zullen meteen begrijpen waarom en wat Resident Evil 2 juist zo speciaal maakt bij fans. "

Tim van Game Mania

De remake verbetert zoveel aan het origineel; van het nieuwe cameraperspectief tot de gedetailleerde kaart van de spelwereld en de huiveringwekkende beelden, alles is tot in de puntjes door Capcom verfijnd. Wie niet vertrouwd is met de game: je neemt de rol aan van twee hoofdpersonages: Clair Redfield en Leon S. Kennedy. Je beleeft het verhaal van uit het standpunt van een van deze twee hoofdrolspelers en kan aanvullend het andere perspectief spelen bij elke scenario. Een zekere Mr. X - ook gekend als de Tyrant - is nu integraal deel van alle verhalen. Deze brok cool met een fedora hoed jaagt je op door gangen van de RPD (Raccoon Police Department) en stopt voor niets. In Resident Evil 2 you can run, but you can never hide.

Resident Evil 2

The Witcher III: Wild Hunt

Een van de beste en meest uitgebreide RPG's van de laaste jaren is ongetwijfeld The Witcher III. Je mag elk top 10-lijstje bekijken, hij zal er tussen staan. Het kan ook niet anders met de toewijding waarmee CD Projekt Red aan deze game gewerkt heeft. De game is zelfs zo populair dat je in Polen naar een The Witcher school kan gaan.

Een van de beste en meest uitgebreide RPG's van de laaste jaren is ongetwijfeld The Witcher III."

Hanne van Game Mania

De gigantische wereld biedt ontzettend veel mogelijkheden voor elke speler. Volg je de main quest of raak je verloren in de oneindige leuke sidequests. Als je een keer niet op avontuur wil gaan kan je in de pub ook wat potjes Gwent spelen. Wat je ook doet, je tijd is nooit verloren. Stel dat je het eerste deel dan toch platinumt (petje af), kan je nog verder met twee uitgebreide expansions. Als je dan nog niet genoeg hebt, de volgende RPG van CD Projekt Red komt er in 2019 aan: Cyberpunk 2077!

The Witcher III GOTY Edition

The Last of Us Remastered

Met The Last of Us vervaagde de grens tussen film en game en presteerde ontwikkelaar Naughty Dog om een meeslepend verhaal te maken met menselijke personages en gameplay waar je stalen zenuwen van krijgt. In het door een infectieplaag verscheurd Amerika ontmoet de ruige en emotioneel afgestompte Joel een meisje die symbool staat voor het laatste beetje hoop voor de mensheid.

The Last of Us is een ervaring die je werkelijk niet mag missen en dankzij deze remaster van de PS3-game heb je geen excuus meer."

Alicia van Game Mania

In dit verhaal staan niet de zombies of het geweld centraal, maar de band die tussen deze twee bijzondere tegenpolen ontstaat tijdens hun reis. Om te overleven moeten Joel en Ellie zuinig zijn op materialen en munitie en ondertussen uitkijken dat ze niet worden gegrepen door de Clickers – zombies die je werkelijk de stuipen op het lijf jagen. The Last of Us is een ervaring die je werkelijk niet mag missen en dankzij deze remaster van de PS3-heb je geen excuus meer.

The Last of Us Remastered

Dit artikel is geschreven in samenwerking met XGN.nl.