De beste en meest veelbelovende games van 2021

Het wordt een geweldig gamejaar!

Vaarwel 2020! Ondanks alle problemen die om de hoek kwamen kijken in het echte leven, was je wél een mooi gamejaar. Gelukkig lijkt 2021 nóg mooier te worden qua gamereleases. Bekijk onderstaande potentiële toppers maar eens. Als je gamershartje daar niet sneller van gaat kloppen, weten wij het ook niet meer…

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Zelda: Breath of the Wild Sequel


Verschijnt in 2021 voor Nintendo Switch

De eerste Breath of the Wild vond de bejubelde Zelda-reeks op fabuleuze wijze opnieuw uit. Het spel biedt een gigantische open wereld waar je kan gaan en staan waar je maar wil. Je wordt niet richting een nieuwe uitdaging gestuurd door vele honderden icoontjes op een map, maar door die indrukwekkende berg daar in de verte, of die mysterieus gloeiende steen achter je… Het avontuur was niet eerder zó aanlokkelijk! De eerste beelden van het langverwachte vervolg tonen in ieder geval dat we terugkeren naar dit gigantische Hyrule, alleen gaat de spelwereld behoorlijk veranderen, aan het uit de grond getrokken en in de lucht zwevende Hyrule Castle te zien. Ook zou Zelda wel eens een grotere rol kunnen krijgen, en dat wordt wat ons betreft ook de hoogste tijd!


God of War Ragnarok

God of War Ragnarok


Verschijnt in 2021 voor PS5

De God of War-reeks gaat al jaren mee, maar in 2018 wist Sony op grandioze wijze nieuw leven te blazen in de avonturen van onze favoriete gewelddadige god Kratos. God of War is geen reboot, maar speelt zich een flinke tijd na de oude games af en laat ons kennismaken met een gevoeligere en rustigere Kratos, die wanneer zijn zoontje in gevaar komt alsnog op spectaculaire wijze van zich afslaat. Zijn machtige bijl die automatisch terugkeert wanneer hij hem werpt, is een uniek en geweldig onderdeel van de gameplay, en de Noorse setting met al zijn mythes en goden barst van de potentie. Dat er een vervolg uitkomt mag dan ook geen verrassing heten – het einde van God of War hintte daar toch al hevig naar. Er valt nog meer dan genoeg te doen met deze fantasievolle setting, al wachten we nog geduldig op de eerste beelden. De subtitel ‘Ragnarok’ belooft in ieder geval veel goeds: dat staat in de Noorse mythologie voor de vernietiging van alle goden in een episch gevecht.


Resident Evil 8 Village

Resident Evil 8 Village


Verschijnt in 2021 voor PS5, Xbox Series X en S en PC

Als er één gamereeks is die zichzelf succesvol opnieuw kan uitvinden, dan is het Resident Evil wel. Het zevende deel is immers de meest succesvolle in de reeks, en dat terwijl het standaard derdepersoonsaanzicht werd ingewisseld voor een first-person camera! Het brengt je dan ook nóg dichter bij de griezelige spanning van de games, een trend die Resident Evil 8 Village doorzet. In de eerste beelden zien we in ieder geval een luguber, besneeuwd dorp om te verkennen en een bijbehorend kasteel. Gezien deze setting hopen Resident Evil 4-fanaten dan ook dat ze een soortgelijke ervaring te wachten staat. Eén ding is in ieder geval zeker: dit gaat – zeker in combinatie met de next-gen graphics – weer angstaanjagend worden!


Ghostwire Tokyo

Ghostwire Tokyo


Verschijnt in 2021 voor PlayStation 5

Tango: Gameworks ken je misschien wel als die studio waarin Shinji Mikami – niemand minder dan de bedenker van Resident Evil – werkt. En anders heb je mogelijk wel van ze gehoord via de griezelige The Evil Within-games. Hoe dan ook staat de studio garant voor actievolle games vol met de meest opmerkelijke en spannende situaties. Zo ook in Ghostwire Tokyo, dat tijdelijk exclusief op PlayStation 5 verschijnt – ondanks dat uitgever Bethesda inmiddels onderdeel is van Microsoft. In de game zijn bijna alle inwoners van Tokio op mysterieuze wijze verdwenen, en zit de stad nu vol met zogenaamde Visitors – een soort geesten uit andere dimensies. Als speler krijg je gelukkig zelf ook bovennatuurlijke krachten om het op te nemen tegen deze geesten. De makers noemen het ook wel ‘karate ontmoet magie’. Een gekke combinatie die Mikami kennende natuurlijk weer geweldig uit de verf gaat komen!


Halo Infinite

Halo Infinite


Verschijnt in de herfst van 2021 voor Xbox One en Xbox Series X en S

Zeg je Xbox, dan zeg je meteen Halo. De allereerste Xbox-console lanceerde immers met Halo: Combat Evolved, een game die het shootergenre op zijn kop zette. Sindsdien is de reeks niet meer weg te denken. Eigenlijk had de Series X ook met een nieuwe Halo moeten lanceren, maar het mocht niet zo zijn: Halo Infinite werd uitgesteld naar 2021 om ongekend hoge kwaliteit te waarborgen. Infinite moet immers nieuw leven in de franchise blazen en de reeks tegelijk flink op de schop nemen met een open spelwereld om vrij te verkennen. Nu voelde Halo altijd al ‘open’ aan, maar deze nieuwe spelwereld geeft je echt de vrijheid waar je al die tijd naar op zoek was. Verder moet de solide, snelle gameplay waar fans zo van houden intact blijven. Ook niet onbelangrijk: de multiplayer wordt voor iedereen geheel gratis, of je de game nou koopt of niet. Reken dus maar dat het spel extreem populair gaat worden!

Halo Infinite

Halo Infinite

Xbox One + Xbox Series X

Wordt verwacht: Herfst 2021


Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers


Verschijnt op 23 februari 2021 voor PS4 en Nintendo Switch

De Persona-reeks heeft de laatste jaren in het Westen enorm aan populariteit gewonnen. Dat is ook niet zo gek, want de reeks rondom een groep studenten die er een dubbelleven op nahoudt om tegen demonen te strijden bulkt van de interessante personages, gevatte dialogen en intrigerende gevechten. Persona 5 was het voorlopige hoogtepunt van de serie, maar met Persona 5 Strikers wordt er een musou-sausje over die game gegoten. Dat betekent dat je hier geen traditionele rpg-gevechten hoeft te verwachten, maar juist epische, grootschalige gevechten op allerlei iconische plekken in Japan. Het verhaal van Persona 5 wordt ook nog eens voortgezet, waardoor Strikers qua setting en plot veel weg heeft van een vervolg op die game. Dat is op zichzelf al genoeg om reikhalzend uit te kijken naar dit spel!

Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers

PlayStation 4

Wordt verwacht: 23 februari

Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers

Nintendo Switch

Wordt verwacht: 23 februari


Gotham Knights

Gotham Knights


Verschijnt in 2021 voor PS5, PS4, Xbox Series X en S, Xbox One en PC

Batman is dood, lang leve Batman! Na Batman: Arkham Origins keert Warner Bros. Montreal terug naar het stripuniversum om een situatie te schetsen waarin Bruce Wayne (en dus zijn heldhaftige alterego) er niet meer is. Een groep helden bestaande uit Batgirl, Robin, Nightwing en Red Hood neemt het stokje over om Gotham van de vele schurken te beschermen. Hoewel je het spel helemaal in je uppie kunt doorlopen, is er ook een coöperatieve modus waarin iedere speler één van de helden bestuurt. Gotham wordt als een open spelwereld met verschillende wijken gepresenteerd, en de helden groeien langzaam in hun ervaring en kunde gedurende de periode dat je ze in deze actievolle, coöperatieve game volgt. Het resulteert in een andere ervaring dan de Arkham-games, maar gaat er zeker niet voor onder doen.


Hitman 3

Hitman 3


Verschijnt op 20 januari voor PS5, PS4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en PC

De iconische huurmoordenaar met het gladgeschoren hoofd is populairder dan ooit, en daarom kunnen we begin 2021 al Hitman 3 verwachten. Dit slotstuk van de World of Assassination-trilogie laat Agent 47 weer de gehele wereld over vliegen om op allerlei exotische locaties doelwitten uit te schakelen. Zoals fanatieke spelers inmiddels weten, houdt dat in dat je zelf de vrijheid krijgt om op jouw manier rond te sluipen, je te vermommen en uiteindelijk je doelwit op spectaculaire wijze om te leggen. De progressie die je in de vorige twee Hitman-games hebt geboekt kun je trouwens meenemen, alsmede de verschillende levels. Op PlayStation 4 (en PS5 via backward compatibility) kun je het spel zelfs in virtual reality ervaren!

Hitman 3

Hitman 3

PlayStation 5

Wordt verwacht: 20 januari 2021

Hitman 3

Hitman 3

PlayStation 4

Wordt verwacht: 20 januari 2021

Hitman 3

Hitman 3

Xbox One + Xbox Series X

Wordt verwacht: 20 januari 2021

Hitman 3

Hitman 3

PC

Wordt verwacht: 20 januari 2021


Deathloop

Deathloop


Verschijnt op 21 mei voor PlayStation 5

Ontwikkelaar Arkane kennen we van de immersieve first-person games Prey en Dishonored, maar met Deathloop gooien ze het over een andere boeg. In de game zitten spelers vast in een ‘loop’ op het wetteloze eiland Blackreef. Je kunt naar gelieve dit eiland en al zijn prachtig ogende locaties verkennen, maar je moet intussen wel alle doelwitten uitschakelen om de cyclus – oftewel de ‘Deathloop’ – te doorbreken. Wat er dan gebeurt, is nog in mysterie gehuld… Het unieke grafische stijltje, gecombineerd met dit evenzo unieke concept, zou wel eens een hele speciale ervaring op kunnen leveren. Een mogelijke vroege topper voor de fijnproevers dus.

Deathloop

Deathloop

PlayStation 5

Wordt verwacht: 21 mei 2021

Deathloop

Deathloop Deluxe Edition

PlayStation 5

Wordt verwacht: 21 mei 2021


Far Cry 6

Far Cry 6


Verschijnt in 2021 voor PS5, PS4, Xbox Series X en S, Xbox One en PC

De Far Cry-games bieden bij elke nieuwe release een speelse, open spelwereld vol met schietactie, en Far Cry 6 lijkt daar geen verandering in te brengen – al zien de graphics er dankzij de nieuwe generatie consoles er spectaculairder dan ooit uit! Ditmaal reizen we af naar het fictionele tropische eiland Yara, waar dictator Anton Castillo de scepter zwaait. Als guerrillastrijder Dani Rojas neem je het tegen hem op en vecht je je een weg door zijn troepen op weelderige stranden, zompige jungles en in de prachtige stad Esperanza. Vooral opvallend is dat Castillo wordt vertolkt door Giancarlo Esposito. Hij nam in Breaking Bad de rol van Gus Fring op zich. Zijn ijzingwekkende acteerprestaties beloven alvast veel goeds voor het verhaal – het zou wel eens de meest intrigerende Far Cry-slechterik sinds Vaas uit Far Cry 3 kunnen worden!


Horizon Forbidden West

Horizon Forbidden West


Verschijnt in 2021 op PS5 en PS4

Naast langlopende series pioneert Sony ook regelmatig met compleet nieuwe gamefranchises, en op de PlayStation 4 was Horizon Zero Dawn daar één van. Dat bleek een schot in de roos, want het post-apocalyptische spel werd bejubeld door critici en gamers en vloog als zoete broodjes over de toonbank. Daarbij was er extra reden voor mensen uit Nederland (en toch ook wel uit België) om trots te zijn: Horizon werd namelijk ontwikkeld door het Amsterdamse Guerrilla Games. Een vervolg is dan ook meer dan welkom. Aloy laat de vernielde en door robot bezaaide vlaktes uit de eerste game achter zich om door Californië, Nevada en Utah te trekken – een gebied dat ook wel bekendstaat als het Verboden Westen. Met een veel grotere spelwereld als die van het eerste deel en weer talloze robots die zo voor gigantische, mechanische dinosauriërs door zouden kunnen gaan, wordt dat weer genieten geblazen!


Monster Hunter Rise

Monster Hunter Rise


Verschijnt op 26 maart 2021 voor Nintendo Switch

Switch-eigenaren hebben lang moeten wachten op een compleet nieuw mainline-deel in de Monster Hunter-reeks, maar in maart 2021 wordt dat wachten eindelijk beloond met Monster Hunter Rise. Dit epische nieuwe spel laat je wederom jagen op talloze indrukwekkende monsters. Vanuit het rustieke bergdorpje Kamura Village verken je de grote spelwereld. Dankzij een insect genaamd de Wirebug spring je met het grootste gemak naar de top van een berg. Ook zitten er eindelijk geen laadtijden meer tussen de verschillende gebieden, dus het verkennen van de wereld moet in Monster Hunter Rise een waar genot zijn. Als je tijd hebt om er van te genieten natuurlijk, want de monsters moeten groter en gemener dan ooit worden.

Monster Hunter Rise

Monster Hunter Rise

Nintendo Switch

Wordt verwacht: 26 maart 2021


Senua's Saga Hellblade 2

Senua's Saga: Hellblade 2


Verschijnt in 2021 voor Xbox Series X en S

Hellblade: Senua’s Sacrifice was een schitterend avontuur dat de actie van een God of War combineerde met interessante psychologische inhoud. Hoofdpersonage Senua lijdt namelijk onder psychoses, al denkt zij dat het om een vloek gaat die over haar rust. Spectaculaire scènes met monsterlijke wezens worden afgewisseld met ingetogen momenten waarin we zien hoe Senua worstelt met haar gedachten. Ontwikkelaar Ninja Theory is inmiddels onderdeel van Microsoft en vervolg Senua’s Saga: Hellblade 2 moet dan ook een paradepaardje van de nieuwe Xbox-consoles worden. Een eerste trailer, gemaakt met de in-game engine van de game, maakt in ieder geval al bijzonder veel indruk. Omdat het spel zich in IJsland afspeelt, kunnen we alvast prachtige natuurlijke omgevingen verwachten, en kijkend naar de eerste game zit het met de psychologische verdieping ook wel goed. Dit zou wel eens een héle grote titel voor Xbox kunnen worden!


Ratchet & Clank: Rift Apart

Ratchet & Clank: Rift Apart


Verschijnt in 2021 op PlayStation 5

Aan kleurrijke platformers gelukkig geen gebrek – elke PlayStation 5 wordt immers geleverd met Astro’s Playroom – maar het is natuurlijk pas écht een PlayStation-console wanneer je er Ratchet & Clank op kunt spelen! Gelukkig is het nieuwste deel, Rift Apart, al lang en breed aangekondigd en kun je hem volgend jaar al verwachten. Ratchet & Clank vallen in dit deel geregeld door zogenaamde ‘rifts’, scheuren in tijd en ruimte waardoor ze in andere dimensies terecht komen. Daarmee wordt meteen de supersnelle SSD-schijf in de PlayStation 5 aan het werk gezet, want zoals de eerste beelden aantonen val je echt vliegensvlug van de ene in de andere dimensie. Dat zou op de vorige generatie spelcomputers nooit mogelijk zijn geweest!


Little Nightmares 2

Little Nightmares 2


Verschijnt op 11 februari voor PS5, PS4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en PC

Kan een spel zowel schattig als doodeng zijn? Little Nightmares bewijst van wel! Samen met Six – het hoofdpersonage uit de eerste game – ga je als Mono op avontuur in dit vervolg. Wederom sluip je door allerlei luguber ogende, tweedimensionale omgevingen en los je de nodige puzzels op. De moeilijkheidsgraad wordt in dit tweede deel flink opgeschroefd dankzij complexere puzzels en nog beter oplettende vijanden. Deze keer kom je ook buiten de Maw, de griezelige setting van het originele spel, om nog meer angstaanjagende gebieden te verkennen. Wij krijgen het bij het zien van de eerste beelden in ieder geval al Spaans benauwd!

Little Nightmares 2

Little Nightmares 2

PlayStation 4

Wordt verwacht: 11 februari 2021

Little Nightmares 2

Little Nightmares 2

Xbox One + Xbox Series X

Wordt verwacht: 11 februari 2021

Little Nightmares 2

Little Nightmares 2

Nintendo Switch

Wordt verwacht: 11 februari 2021


Tot zover een aantal van de meest veelbelovende games die gepland staan voor 2021. Met zoveel potentiële toppers belooft dit jaar een spectaculaire te worden voor gamers. Van verveling hoeft in ieder geval geen moment sprake te zijn. Game Mania wenst je alvast een fijne jaarwisseling en een prachtig nieuw gamejaar!


Lees ook: